Jump to content

Mumbar dolması nasıl yapılır?


Feneroin

Recommended Posts

Mumbar Dolması, koyunun kalın bağırsaklarının iç harç ile doldurulmasıyla yapılan Güneydoğu Anadolu bölgesine özgü geleneksel bir yemektir.

mumbar-dolmas%C4%B1.jpg

Mumbar Dolması Tarifi

Malzemeler;

  • 3 takım koyun bağırsağı
  • 350 g az yağlı kıyma
  • 3 su bardağı pirinç
  • 3-4 iri boy kuru soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Makara ipliği

 

Temizlemek için

  • Limon suyu
  • Sirke
  • Kalın tuz

 

Mumbar Dolması Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bağırsakları ters yüz etmeden kaba pisliği kasabınızdan akıtmasını rica edin.
  • Temizlenmiş bağırsakların çeşmenize takarak tekrar temizleyin, pisliğin yağlı dış yüzeye bulaşmamış olmamasına dikkat edin.
  • Daha sonra derince bir kapta limonlu tuzlu hazırlayın, bağırsakları 1-2 saat bekletin.
  • Bağırsakları bir mil veya parmak yardımıyla tersine çevirin.
  • Tekrar hazırladığınız sirkeli, limonlu, tuzlu suda güzelce temizleyin ve 1-2 saat bu suda bekletin. (iç yüzey dışta olmalı)
  • Bağırsakların yağlı yüzeyi dışta olacak şekilde tekrar çevirelim, sudan geçirerek doldurulacak hale getirelim. (parlak iç yüzey içte olmalı)
  • Bağırsaklarımız dezenfekte olmak üzere sirkeli ve limonlu suda beklerken biz iç harcımızı hazırlamaya başlayalım.
  • İlk olarak soğanlarımızı çok minik bir şekilde doğrayıp domateslerimizi rendeleyelim.
  • Üzerine incecik kıydığımız maydanozları ilave edelim.
  • Hemen ardından kıymayı, güzelce yıkadığımız pirinci, tuzu ve karabiberi de ilave edip harcı güzelce karıştıralım.
  • İç harcımızda hazır olduğuna göre dolmamızı hazırlamaya başlayalım.
  • Temizlenmiş olan bağırsakların içerisine hazırladığımız harcı dolduralım ve temiz bir makara ipliği ile bağlayalım.
  • Doldurduğumuz bağırsakları bir tencereye alalım ve dolmanın seviyesine kadar su ilave edip pişmeye bırakalım. (Bu aşamada dilerseniz sade su ile pişirmek yerine tencerenize 1 kaşık salça ilave edip salçalı suda pişirebilirsiniz.)

Mumbar dolamınızın pişme süresi tamamen bağırsaklarla ilgilidir.  Mumbar dolmanız piştikten sonra dilerseniz bir fırın tepsisine aktarıp fırında üzeri kızarana kadar pişirebilirsiniz.

Afiyet Olsun…

Link to comment
Share on other sites

  • Yanıtlar 0
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler olduğu gün

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler olduğu gün

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Önemli bilgi

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Gizlilik poliçesini inceleyebilirsiniz.