Jump to content

Vitiligo Hastalığı nedir?


Feneroin

Recommended Posts

vitiligo hastalığı

Vitiligo hastalığının tam olarak sebebi bilinmemektedir. Deride pigmen kaybına bağlı olan bir tür deri hastalığıdır. Genel olarak 20 yaşından önce belirtilerini göstermeye başlayan vitiligo hastalığı halk arasında ala veya alaca olarak da adlandırılır. Vitiligo hastalığı her 100 kişiden 1 veya 2’inde görülebilir. Vitiligo Hastalığı Nedir?

 

Vitiligo Hastalığı Nedir?

İnsan vücudunda bulunan melonasit hücreleri cildin kendi rengini veren pigmentleri üretir. Hücrelerin zarar görmesi pigment üretimini etkileyerek vitiligo hastalığına sebep olur. Pigment eksikliğine bağlı olarak deride farklı boyutlarda beyaz renkli lekeler ortaya çıkar. Vitiligo hastalığının vücuda yayılma şekli kişiden kişiye değişebilir. bazı vitiligo hastalarında tek bir gölgede oluşabildiği gibi bazılarında tüm vücuda yayılabilir. Bulaşıcı bir hastalık olmayan vitiligo, deride ki farklı renk oluşumundan dolayı hastaları psikolojik yönden etkiler.

 

Vitiligo Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Vitiligo çocukluktan yetişkinliğe kadar olan her yaşta ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. Genellikle güneşe maruz kalan bölgelerde görülür. Eller, kollar yüz ve boyun bölgesi olmak üzere genital gölgede de görülebilir. Vitiligonun genel belirtisi aniden bir bölgenin beyazlamasıdır.

vitiligo hastalığı

Vitiligo Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Vitiligonun oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat bu hastalığın gelişiminden sorumlu tutulan en önemli faktör otoimmün mekanizmasıdır. Otoimmün mekanizma bağışıklık sisteminin kendi hücrelerini tehdit olarak görüp savunma geliştirip kendi hücrelerini yok etmesi şeklinde tanımlanır. melanositlere karşı geliştirilen otoimmün tepki hücrelerin zarar görüp pigmen üretimini etkileyip vitiligo hastalığına yol açabilir. Vitiligo hastalığına yol açtığı düşünülen bazı faktörler;

  • Kansızlık (anemi)
  • Diyabet hastalığı
  • Sedef hastalığı
  • Otoimmün tiroid hastalıkları (guatr)
  • Stres
  • Ateşli hastalıklar
  • Güneş yanıkları
  • Ağır travmalar

 

Vitiligo Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Vitiligo hastalığı için hekimler uygun gördüğü takdirde melanositlerin uyarılmasını sağlayan ışın tedavisi kullanılabilir. Hastalığın tedavisinde vitiligonun oluşturduğu lekelerin giderilmesini ve yeni oluşacak lekelerin engellenmesini sağlar. Ayrıca vitiligo hastalığının psikolojisini etkilediği kişilerde uzman yardımına da başvurulabilir.

 

 

Önemli: Sayfadaki yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır.  Bir uzmana başvurmak gerekir

Link to comment
Share on other sites

  • Yanıtlar 0
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler olduğu gün

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler olduğu gün

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Önemli bilgi

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Gizlilik poliçesini inceleyebilirsiniz.