Jump to content

Geçirgen Bağırsak Sendromu (Leaky Gut) nedir?


Feneroin

Recommended Posts

Sindirim sisteminizin en önemli parçası olan aynı zamanda ikinci beyin olarak adlandırılan bağırsaklarımız vücudumuzun en önemli organlarındandır. Geçirgen veya sızdıran bağırsak olarak bilinen bu sendrom sinsi hastalıklar arasında yer almaktadır. Peki geçirgen bağırsak sendromu nedir?

leaky-gut-780x520.jpg

Bağırsak duvarlarındaki boşlukların gevşemeye başlamasıyla ortaya çıkan geçirgen bağırsak sendromu, bakteri, toksinler ve sindirilmemiş gıda parçacıklarının kan dolaşımına karışıp çeşitli sorunlara yol açmasına verilen isimdir.

Sindirim sistemi, bağırsak duvarları ile zararlı maddelerin kan dolaşımına karışmamasına engel olur. Bazı kişilerde farklı nedenlerden dolayı bağırsakların fiziksel yapısı bozulur ve tehlikeye girer. Bağırsakların hangi malzemeleri emdiğini kontrol eden sıkı bağlar sağlıklı çalışamaz hale gelir ve daha büyük maddelerin kan dolaşımına geçmesine izin verir. Bu durum geçirgen bağırsak sendromu olarak bilinir.

Eğer bağırsaklar sağlıklı bir şekilde çalışıyorsa kan dolaşımına neyin emildiğini kontrol eden sıkı bir bariyer oluşturur. Sağlıksız bir bağırsak astarı ise kısmen sindirilmiş yiyeceklerin, toksinlerin ve bakterilerin dokulara nüfuz etmesine sebep olan büyük çatlaklara veya deliklere sahip olabilir. Bu durum iltihaplanmalara ve sindirim sisteminde sorunlara neden olabilecek bağırsak florasındaki değişiklikleri tetikler.

 

Geçirgen Bağırsak Sendromu (Leaky Gut) Nedenleri

Bu sendromunun kesin bir nedeni yoktur. Ancak bazı durumlarda bağırsak hücreleri arasındaki bağın bozulması sebep olurken bazen de genetik yatkınlık ve yaşam tarzı bağırsak geçirgenliği sendromunun ana sebeplerinden olabilmektedir. Genel olarak bakıldığında, lif oranı düşük, şeker oranı yüksek ve doymuş yağ içeren besinleri tüketmenin bu süreci başlatabildiğine dair kanıtlar bulunmaktadır. Aynı zamanda ağır alkol kullanımı ve stres de bağırsak dengesini olumsuz etkiler.

Geçirgen Bağırsak Sendromu (Leaky Gut) Belirtileri

  • Besin alerjileri
  • Otoimmün hastalıklar (diyabet, troid vs.)
  • Deri hastalıkları
  • Nörolojik hastalıklar
Link to comment
Share on other sites

  • Yanıtlar 0
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler olduğu gün

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler olduğu gün

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Önemli bilgi

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Gizlilik poliçesini inceleyebilirsiniz.