Jump to content

Kapari (Gebre otu) nedir? Faydaları nelerdir?


Feneroin

Recommended Posts

Ülkemizin her yerinde yetişebilen Kapari (Gebre Otu) bir çok hastalığa faydası olan aynı zamanda salata ve yemeklerde de kullanılabilen bir bitkidir.

kapri2.jpg

Kapari nedir?

Ege bölgesi başta olmak üzere ülkemizin pek çok yerinde yetişebilen kapari, tomurcukları ve meyveleri besin maddesi olarak kullanılan bir bitkidir. Capparaceae familyasından dikenli bir bitki olarak tanımlanır. Ülkemizin farklı bölgelerinde “kebere, keper, gebere, geber otu, kedi tırnağı, menginik, karga kavunu, hint hıyarı” gibi isimlerle de bilinir.

Doğada kendi kendine yetişebilen bir bitki olan kapari, toprağı sıkıca kavrar ve geniş alanlara yayılan kökleri sayesinde çalı görünümünü alabilir. Kısa boylu bir yer bitkisi olan kapari, 150-200 yıl kadar yaşayabilir. Dal uçları, tomurcukları ve meyveleri gıda sektöründe kullanılır, yaprakları, dalları ve kökleri de ilaç, boya ve kozmetik amaçlarla kullanılır.

Tomurcuklarından ve meyvelerinden turşu ve salamura yapılarak kullanılır. Türkiye’de kapari tüketimi hala yaygınlaşmamış olsa da, Avrupa’da ve Amerika’da sıklıkla çorbalarda, salatalarda, pizzada ve garnitürlerde kullanılıyor.

kapari1-1024x640.jpg

Kapari’nin Faydaları

  • Fosfor, demir, protein, selüloz ve lipid içeriği bakımından zengindir.
  • Antioksidan etkisi ile vücutta ödem oluşumunu önler.
  • Yüksek lif oranı sayesinde sindirim sistemini düzenler ve kilo vermek isteyenler için yardımcıdır. Tokluk hissi sağlar ve vücuda enerji verir, yorgunluk hissini azaltır.
  • Kilo vermeye katkı sağlar.
  • İçeriğindeki kalsiyum ve magnezyum sayesinde diş ve kemik gelişimine destek olur.
  • Karaciğerin yağlanmasını önler.
  • Cilt sağlığını destekler.
  • Lösemi, anemi gibi hastalıklarda alternatif tedavi amaçlı kullanılabilir.
  • Böbrek taşı tedavisinde, mide bağırsak sorunlarında kapari bitkisinden yararlanılabilir.
  • MS hastalığına oldukça iyi gelir.
  • Cinsel gücü artırıcı etkisi vardır.

 

KAPARİ NASIL YENİR?

Kapari tomurcukları bir gün boyunca %20 tuzlu suda bekletilir, sonra 10 gün de sirkeli suda bekletilir. Eğer bu işlem yapılmazsa kapari zararlı olacaktır.

 

KAPARİ NERELERDE KULLANILIR?

-Kapari tomurcuklarından yapılan kapari turşusu, dünyada en çok tercih edilen kapari tüketme yöntemlerinden birisidir. Turşu olarak saklanmış kapari tomurcukları salatalarda, garnitürlerde kullanılabilir.

-Pizzaların üzerine konulan malzemelerin arasına karıştırılabilir.

-Balık, tavuk, kırmızı et veya hindi; her türlü et yemeğinin yanında pişirilerek servis edilebilir.

-Domates sosuna karıştırılabilir

Link to comment
Share on other sites

  • Yanıtlar 0
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler olduğu gün

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler olduğu gün

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Önemli bilgi

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Gizlilik poliçesini inceleyebilirsiniz.