Jump to content

Doğu Karadeniz mutfağının enfes lezzetlerinden Ziron (Siron)'un tarifi


Feneroin

Recommended Posts

Yapımı son derece kolay zahmet gerektirmeyen ziron (siron) oldukça iddialı bir lezzete de sahiptir.

Ziron.jpg

Doğu Karadeniz mutfağının enfes lezzetlerinden ziron (siron) lehçe farklılıklarıyla isim olarak başka şekilde anılır; sinor, silor, ziron gibi.

Eğer bu lezzetle henüz tanışmadıysanız çok geç kalmadan tanışın. Çok pratik bir lezzet olan ziron (siron) aslında el açması yufka ile yapılıyor. Ama yufkayı kolayca bulamayacaksanız günlük taze yufkayla da yapabilirsiniz.

 

Ziron (Siron) Tarifi

Derin bir nefes alın ve arkanıza yaslanın; birkaç kareden sonra başınızı döndürecek bu lezzetle henüz tanışmadıysanız, yeterince geç kaldınız. Evde kolaylıkla yapabileceğiniz, en pratik tarifler arasında yer alan ‘Ziron’ (siron), aslı yufkayla yapılan ve et suyuyla soslanan efsane bir lezzettir.

Kimileri tarifi sade yoğurtlu, kimileri tavuklu ve kimileriyse kıymalı hazırlıyor. Sos kısmı size kalmıştır.

ziron1.jpg

Malzemeler;

  • 3 adet yufka
  • 300 gram kıyma
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 adet kuru soğan
  • Tuz, karabiber

Sosu İçin;

  • Süzme yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • su
  • Tuz

Tereyağlı Sos İçin:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber

Hazırlanışı;

  • Öncelikle fırınınızı 180 dereceye ayarlayın.
  • Yufkayı en ucundan başlayarak yuvarlayın. 3 cm uzunluğunda yufka halkaları kesin.
  • Yağladığınız yuvarlak borcama yufkaları dik olacak şekilde dizin.
  • Yufkaları 20 dakika kızarana kadar pişirin.
  • Bu sırada tereyağını eritip soğan ve kıymayı kavurun. En son tuz ve karabiberi ekleyin ve ocaktan alın.
  • Sarımsaklı sulandırılmış yoğurdu hazırlamak için süzme yoğurdu, suyu, tuzu ve rendelenmiş sarımsakları bir kabın içinde iyice karıştırın.
  • Fırından çıkan yufkaların yumuşamasını sağlamak için üzerine hafif su gezdirip gezdirip tekrar 5-10 dakika fırında bekletip çıkartıyoruz.
  • Fırından çıkan yufkaların üzerine sarımsaklı yoğurdu dökün.
  • Daha sonra tereyağ ve pulbiber sosunu yoğurdun üzerinde gezdirin.
  • En son kıymayı da zironun (siron) üzerine dökün ve servis edin.

Sos kısmı tamamen size kalmıştır. Dilerseniz sadece yoğurt ve yağ yada sadece kıyma olarak da yiyebilirsiniz.

 

Afiyet Olsun…

Link to comment
Share on other sites

  • Yanıtlar 0
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler olduğu gün

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler olduğu gün

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Önemli bilgi

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Gizlilik poliçesini inceleyebilirsiniz.