Feneroin Konu tarihi: 6 Aralık 2020 Paylaş Konu tarihi: 6 Aralık 2020 Tırmanıcı bir bitki türü olan kivi yılın her ayında yetiştirilebilme özeliği olan bir meyve türüdür. Kivinin sağlık açısından önemi nedir? Kivi Hakkında Kivi, asma benzeri odunsu bir tırmanıcı bitki türü olan Actinidia deliciosa’dan ve A. deliciosa ile diğer Actinidia türleri arası melezlerden elde edilen kültivar grubundaki bitkiler ile bu bitkilere ait yenilebilir meyvelerin ortak adıdır. Farklı yetiştirme yerleri sayesinde kiviler yıl boyunca mevsim olabilir. Kaliforniya’da kasım ayından mayıs ayına, haziran ayından ekim ayına kadar yeni Zelanda’da yetişiyorlar. Kivi ek olarak da bulunabilir. Kivilerin içerdiği yüksek miktarda C vitamini ve antioksidanların astım hastalarının tedavisine gerçekten yardımcı olabileceği düşünülmektedir. 2000 yılında yapılan bir çalışma, kivi de dahil olmak üzere düzenli olarak taze meyve tüketenler arasında akciğer fonksiyonunda olumlu yönde bir gelişme olduğunu ortaya koymuştur. İşte kivinin sağlık için faydaları… Kırışıklıkları azaltır Kivi, en iyi E vitamini kaynaklarındandır. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi, E vitamininin kırışıkları azaltabilen vitaminlerden olduğunu bildiriyor. Cilde C vitamini sağlar Kivi, yüksek miktarda C vitamini içeriği ile vücudun kolajen üretimini artırır. Kolajen üretimi cildin elastikiyetini kaybetmesine neden olan yaşlılık belirtileriyle savaşır. Ayrıca, kivi C vitamini özleri sayesinde cildi sıkılaştırıp gençleştirmekle kalmaz, hasarlı hücreleri de onarır. Kivi aynı miktar portakaldan daha fazla C vitamini içerir. C vitamininin ciltte bir diğer vazifesi de cildin kurumasını önlemek ve serbest radikallerin vereceği hasardan cildi korumaktır. Kalp sağlığını iyileştirir Kivi C vitamini, E vitamini ve potasyum ile birlikte kalp-damar sağlığının korunmasına yardımcı olan koruyucu polifenoller bakımından zengindir. Bir araştırma, bu meyvenin kandaki trigliseritlerin azaltılmasına yardımcı olan ve böylece genel kalp sağlığını iyileştiren inhibe edici aktiviteler yaptığını ortaya koymuştur. Yaşlanmayı önler Zamanı geri almak mümkün değildir, fakat yaşlanmayı geciktirmek imkan dahilindedir. Kivi, antioksidan açısından zengin yapısıyla yaşlanmayı geciktiren meyveler arasında yer alır. Antioksidanların görevlerinden biri de vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirip, cildin elastikiyetini, sıkılığını ve dokusunu korumaktır. U.V ışınlarından korur Kivide bol miktarda amino asit bulunur, kivi bu özelliği ile cildi, güneşin zararlı ışınlarından, güneşin vereceği hasardan korur. Sivilceleri giderir Kivi, doğal anti-inflamatuar yani iltihap önleyicilerdendir. Gözenekleri temizleyip, sivilcelerle mücadele eder. Sivilceden kurtulmak için kivi maskesi uygulayabilirsiniz. Cilde parlaklık kazandırır Kivi, lif ve antioksidan açısından zengin yapısıyla doğal laksatiflerden yani müshil etkisi gösteren yiyeceklerdendir. Düzenli kivi tüketimi bedenden toksinleri temizleyip, sağlıklı ve parlak bir cilde kavuşmanızı sağlar. Kivinin Saça Olan Faydaları Saç dökülmesini önler Kivi C ve E vitamini özleriyle saç dökülmesine karşı savaşır ve saç sağlığını korur. Ayrıca magnezyum, çinko ve fosfor gibi mineraller kan dolaşımını uyararak saçların hızlı bir şekilde uzamasına yardımcı olur. Saçların erken beyazlamasını önler Kivi, bakır minerali açısından zengin içeriği ile saçların erken ağarmasını önleyerek doğal rengini korur Saçta egzamayı önler Kivinin düzenli tüketimi, kan damarlarını güçlendirerek kafa derisi egzaması, baş derisi iltihabı gibi saç problemlerini önler. NOT: Kiviyi yeterli miktarlarda tüketmek çok önemlidir. Çok fazla tüketilmesi kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Alıntı Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Sohbete katıl
Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.