Jump to content
NetObur

Stockholm Sendromu nedir? Belirtileri nelerdir?


Feneroin

Recommended Posts

Stockholm Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Rehinelerin kendilerini rehin alan kişilerle kurduğu duygusal bağa Stockholm sendromu denmektedir. 1973 yılında ortaya çıkan bu terim yaşanan gerçek bir olaydan kaynaklanmaktadır. 23 Ağustos 1973 yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de bir bankaya yapılan soygun sırasında ortaya çıkmıştır. Rehinelerin bir süre sonra soygunculara karşı şefkat duygusu besledikleri ve empati kurmaya başladıkları ortaya çıkınca Stockholm sendromu psikolojik bir rahatsızlık olarak kendisini göstermiştir.

Stockholm’de ki banka soygununda rehineleri tam 6 gün boyunca rehin tutmuşlardır. Soyguncular yakalanıp mahkemeye çıkarıldıklarında ise rehineler toplanıp onların mahkeme masraflarını karşılamışlardır. Hatta içlerinden bir kadın soygundan sonra nişanlısından ayrılıp o soygunculardan biriyle evlenmiştir. Stockholm sendromu psikiyatrist Nils Bejerot tarafından 20. yüzyılda psikolojik bir hastalık olarak tanımlanmıştır.

Stockholm Sendromu Nedir?

Psikolojik esaret türü bir rahatsızlık olan Stockholm sendromu, rehin alınma veya cinsel taciz gibi olaylardan sonra kişinin kendisine bunu yapan kişiye karşı beslediği olumlu duygular olarak tanımlanabilmektedir. Genel olarak halk arasında bu duruma celladına aşık olmak da denmektedir. Kaçırılan veya baskı altında tutulan kişilerde oldukça sık gözlemlenen bu durum aslında psikolojik olarak bireyin savunma sisteminin bir parçası haline gelmiştir. Stockholm sendromunda kurban durumunda olan kişiler bir süre sonra onları bu hale getiren kişilerin bakış açısını düşünerek kendilerini artık kurban pozisyonunda olmaktan çıkarırlar. Hatta bir süre sonra kendilerine bunu yapan kişi neredeyse bir kurtarıcıya dönüşmektedir.

Stockholm Sendromu Belirtileri

  • Ufak bir iyilik karşısında büyük minnet duymak
  • Kendine yapılan şiddet olayını kabul etmemek
  • İstismarda kendini suçlu görmek
  • İstismarcının kendisini öldürmediğinden dolayı minnet duymak
  • Şiddetten korunmak için yaranmaya çalışmak
Link to comment
Share on other sites

  • Yanıtlar 0
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler olduğu gün

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler olduğu gün

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Önemli bilgi

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Gizlilik poliçesini inceleyebilirsiniz.