Jump to content
NetObur

Mağlova Su Kemeri


Feneroin

Recommended Posts

Kemerlerin Süleymaniye'si olarak bilinen Mimar Sinan'ın baş yapıtlarından olan Mağlova Su Kemeri...

Mağlova Su Kemeri

Mimar Sinan’ın 1554-1562 yılları arasında İstanbul’da yaptırdığı kemerlerin baş yapıtı olan Mağlova Su Kemeri; kemerlerin Süleymaniye’si olarak bilinmektedir. Kemer, Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle 2 bin yıllık Kırkçeşme Su Yolu Sistemi’ni İstanbul’a ulaştırmak için Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir.

 

Mağlova Su Kemeri

Mimar Sinan’ın 1554-1562 yılları arasında İstanbul’da yaptırdığı Mağlova Su Kemeri; Sultangazi ilçesi sınırlarında bulunan Cebeci köyü yakınlarındadır. Tam olarak Eyüp ve Sultangazi ilçelerinin sınırları içerisinde yer alan kemer; günümüzde hala İstanbul’a su taşımaya devam etmektedir.

1563 yılında selden zarar gören su kemeri, aynı yıl onarılarak eski haline getirilmiştir. 36 metre yüksekliğinde ve 257 metre uzunluğunda, iki katlı olan Mağlova Kemeri; 1563 yılında selden zarar gören su kemeri, aynı yıl onarılarak eski haline getirilmiştir. Kemer, dünya su mimarisinin baş yapıtlarından biri olarak kabul edilmektedir. Ayrıca piramit şeklindeki ayak sistemi ile dünyada tek olma özelliğine sahiptir.

Mağlova Kemeri Nerede? Nasıl Gidilir?

İstanbul Sultangazi ilçesi sınırları içinde yer alan Mağlova Kemerine; en yakın yerleşim yeri olan tarihi Cebeci Köyü’nden geçerek Alibey Deresi’nin yanındaki patika yollardan gidilmektedir. Kemere ulaşım alanları kısıtlı ve zorlu olmasına rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 26 Ekim 2019 tarihinde hizmete açtığı Kemerburgaz Kent Ormanı ile tarihi Mağlova Su Kemeri’ne ilk kez yürüyerek erişim sağlanmıştır

Link to comment
Share on other sites

  • Yanıtlar 0
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler olduğu gün

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler olduğu gün

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Önemli bilgi

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Gizlilik poliçesini inceleyebilirsiniz.