Jump to content
NetObur

Her gün çay içmek, vücudumuza ne yapar? Faydaları ve zararları


Feneroin

Recommended Posts

Çay, bizler için vazgeçilmez bir içecektir. Türkiye’de insanların büyük çoğunluğu her gün çay tüketir, hem de bardak bardak… İş yerinde, evde ve aklınıza gelebilecek her yerde akla ilk gelen içecek çay olur.

Peki her gün çay içmek, vücudumuzda nasıl bir etki bırakıyor? A, D ve B12 vitaminlerinin yanı sıra sodyum ve potasyum içeren çayı her gün içtiğimizde vücudumuz nasıl tepki veriyor?

en-guzel-cay-resimleri-03.jpg

1- Tansiyonu düşürür

Her gün içilen siyah çay, tansiyonu dengelemeye yardımcı olur. Özellikle yüksek tansiyon şikayetiniz varsa düzenli olarak çay tüketerek rahatlayabilirsiniz.

 

2- Kolesterolü düşürür

Yüksek kolesterol sağlık açısından çok büyük sorunlara yol açabilir. Her 3 yetişkinden biri yüksek kolesterol sorunu yaşıyor ve erkekler kadınlardan daha fazla risk altında. Her gün siyah çay içtiğinizde kolesterolünüzü düşürebilir ve dengeleyebilirsiniz.

 

3- Çürükleri engeller

Ağız sağlığı açısından çok faydalı olan çay, dişlerdeki boşluklara yerleşen bakterileri öldürebilir ve çürük oluşumunu engelleyebilir. Günde 3 bardak çay dişlerinizi çürüklerden koruyabilir.

 

4- Diyabet riskini azaltır

Her gün çay içmenin, tip 2 diyabete neden olan kan şekeri dengesizliğine karşı koruyucudur. Elbette çaya şeker atmadığınız taktirde… Diyabetin yarım milyar insanı etkisi altına alan çok yaygın bir hastalık olduğunu unutmayın.

 

5- Uyku sorunlarına neden olabilir

Akşam yemeğinden sonra içilen bir ya da iki bardak çay sindirimi destekler ve rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olabilir. Öte yandan fazlası tam tersine uykuya dalmada sorun yaşamanıza neden olabilir. Yüksek kafein içermesi nedeniyle çay aşırı tüketildiğinde endişe, stres seviyelerini yükseltebilir ve uyku sorunlarına yol açabilir.

 

 

Çay ile ilgili ilginç bilgilerin olduğu konumuz, hemen aşağıda devam ediyor 👇🏽 İyi okumalar

Link to comment
Share on other sites

  • Yanıtlar 4
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler olduğu gün

Konuya en fazla mesaj yazanlar

Popüler olduğu gün

Çayın hikayesi nasıl başladı?

Çay aslında Güney Asya’ya özgü bir bitkidir. Sri Lanka’dan Çin ve Hindistan’a kadar uzanır ve Afrika’nın bazı bölgelerinde de yöresel çay bitkileri bulunur.

Çayı sıcak suyla demleyerek içecek haline getirme fikri ise Çin’den çıkmıştır. İnsanlık tarihi kadar eski bir kültür ve medeniyet olan Çin, çay yapraklarının aromasının sıcak suyla birlikte kıvam kazandığının keşfedildiği yer oldu.

Bu tarihsellik nedeniyle çay, Çin’in milli içeceği olarak kabul edilir ancak zaman içerisinde çayı Çinlilerden daha fazla benimseyen milletler ortaya çıktı.

cay-zaman-dilimidir.jpg

İngilizler ve çay

İngiltere, ana topraklarında tek bir çay bitkisi yetişmemiş olmasına rağmen dünyada çay ile birlikte anılan ülkelerden biridir. Aslında belki de çay bitkisi ile en geç tanışanlar da İngilizler olabilir.

Çayın İngiltere’ye gelişi ancak 1662’de, Portekizli bir kadın olan Catherine of Braganza aracılığıyla olur. Varlıklı ve asil bir kadın olan Branganza, etrafındaki aristokrat misafirlere çay demleyerek ikram eder ve zamanla çay içmek Londralıların vazgeçilmezi haline gelir.

Hindistan’da bulunan İngiliz tüccarlar, çayın ana karaya varışını haber alır almaz gemilerini bu bitkiyle doldurmaya başlarlar. 5 çayı tabiri ile özdeşleşen İngilizler, kendi yetiştiremedikleri bitkiyi ulusal içecekleri ilan ederler.

Link to comment
Share on other sites

Poşet çayı kim buldu?

Çay, çağlar boyunca kurutulmuş veya taze bitki yapraklarının sıcak suda bekletilmesi ile yapılmıştır. Ancak bir gün bir Amerikalı, modern insanların çay içme şeklini değiştirecek bir buluşa imza attı. 

1904 yılında, tüm dünyaya çay ve kahve taşımacılığı yapan Amerikalı girişimci Thomas Sullivan, ürünleri gemisine doldurmadan önce ipek poşetlere doldurmayı akıl etti, böylece bitki yaprakları hava alabilecek, daha iyi dayanacaktı. Gemi kıyıya yanaştı, dağıtımı yapıldı. Aslında çayların poşetlerden çıkarılıp demlenmesi gerekiyordu, ancak insanlar çayı poşetiyle beraber sıcak suya koydular. Bir diğer deyişle, poşet çayın icadı tamamen bir yanlış anlamaydı.

Link to comment
Share on other sites

Çay nasıl bu kadar popüler hale geldi?

Modern dünyada çay, kullanım kolaylığı ve faydaları sayesinde hızlıca yayıldı. Özellikle de sanayi devriminde ucuz olan bu içeceğin fabrikalarda ulaşılabilir hale gelmesinin rolü büyük oldu. Zaman içerisinde çayın faydalarının haberleri yayılmaya başladı. Doktorlar yorgunluğa karşı çay tavsiye etti, zihin açıcı özelliği anlatıldı.

cb3136-cay-831x467.jpeg

Çayın faydaları nelerdir? 
- Çay antioksidandır
- Vücuttaki hücre hasarını azaltmaya yardımcı olur.
- Kalp sağlığına iyi gelir.
- Kötü kolesterolü düşürür
- Bağırsak sağlığını güçlendirir
- Tansiyonu dengeler
- Felç riskini azaltır
- Kan şekerini dengeler
- Dikkat ve odaklanmaya yardımcı olur

Link to comment
Share on other sites

Çay nasıl demlenir?

Çayın demlenme biçimi ülkelere göre değişir. Söz gelimi İngiltere’de çaya süt koyulması sık görülür.

Ülkemiz, rengi ve kokusu ile dünyanın en iyi çay içilen yerlerinden biri olarak kabul edilir. Tavşan kanı olarak da adlandırılan demli çay rengine ulaşmak her ne kadar kolay gibi görünse de birkaç önemli ipucunu kaçırdığınızda sonuç, beklentileri karşılamayabilir.

en-guzel-cay-resimleri-05.jpg

Türk çayının iki farklı tarifi var

Çay demlemenin iki farklı yöntemi vardır. Her ikisi de eşit derecede lezzetli sonuç verse de aralarında demlenme süresi ve şekli açısından farklılık vardır.

En yaygın olan tarif, suyu kaynatıp çayın üzerine dökmek, çaydanlığın altını kısarak altta kaynayan suyun buharıyla üstteki çayın 10-15 dakika demlenmesini beklemektir. 

İkinci tarifte ise çayın üzerine suyu soğuk olarak eklemek, çaydanlığın altını orta ateşte açarak suyun buharıyla ısınmasını sağlamaktır. Birinci yöntemden biraz daha uzun sürebilir.

cay-sohbettir.jpg

İyi çay demlemenin sırları 
- Demleme süresini bekleyin, yani çayın çökmesini. Erken alırsanız çay demlenmemiş olur, uzun süre bekletirseniz tadı acımaya başlar.
- Kaynayan suyu demin üzerine dökmeden evvel tozunun gitmesi için çayı soğuk suyla çalkalayabilirsiniz.
- Poşet çay demlenme süresini kısaltsa da rengini kazanmasını engeller, çayın kendine has kokusu da demlenme sürecinde yavaşça ortaya çıkacaktır. Poşet çayda bunları elde etmek zordur.
- İyi demlenmiş bir çayın demi, bardağın çeyreği kadar konduğunda orta kıvamda olmalıdır.
- İnce belli, küçük cam bardak kullanın, bu sayede çayınızı soğumadan içebilirsiniz. Bardağın camı ne kadar ince olursa aroması da o kadar korunur.
- Çeşme suyu değil içme suyu kullanın.
- Çayı şekersiz içmeyi deneyin, bitkinin gerçek aromasını ancak şekersizken alabilirsiniz.
- Seramik ya da porselen demlik kullanmak çok daha iyi sonuç verecektir.

Link to comment
Share on other sites

Sohbete katıl

Şimdi mesajını gönderebilir ve daha sonra kayıt olabilirsin. Bir hesabın varsa, hesabınla göndermek için şimdi oturum aç.

Misafir
Bu konuya yanıt ver...

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Önemli bilgi

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Gizlilik poliçesini inceleyebilirsiniz.